Ticējumi un uzskati, kuriem tic pat pieredzējuši dārznieki

Ja jums jūsu dārzā ne vienmēr ir laba raža, varbūt ir laiks ieklausīties tautas ticējumos. Daudzi dārznieki apliecina: tajos ir veiksmes noslēpums.

Ivērojiet Mēness kalendāru

Stādiet gurķus un tomātus augošā Mēness laikā, bet burkānus un kartupeļus – dilstošā Mēness laikā. Mēnesim ir 4 fāzes: pilnmēness, jaunais Mēness, augošais Mēness un dilstošais Mēness. Tāpat kā cilvēki pamana, ka šīs fāzes ietekmē to, kā viņi jūtas, arī augus it kā ietekmē Mēness. Kad tas sāk augt, stādiet to, kas aug virs zemes, jo Mēness cikla ietekme šajā laikā liek visām barības vielām un sulām strauji izplūst virspusē.

Ziedi, gurķi, tomāti, salāti un garšaugi jāstāda augošā Mēness laikā. Kad Mēness ir dilstošs- stādiet sakņaugus. Šajā brīdī zeme uzņem “elpu”, un visas sulas nonāk saknēs.

Runājiet ar augiem

Runājiet ar augiem ar mīlestību, maigi, neaizmirstot katru rītu sasveicināties un pateikties tiem par to lietderību un ražu. Daži dārzkopji amatieri iet vēl tālāk un pat dzied dziesmas saviem gurķiem un tomātiem. Ideja par sarunām ar augiem pirmajā acu uzmetienā izskatās dīvaina, taču patiesībā tā darbojas. Un tik ļoti, ka šis jautājums ieinteresēja pat zinātniekus.

Tika izvirzītas dažādas versijas. Daži eksperti nonāca pie secinājuma, ka runa ir par skaņas viļņiem un vibrācijām, ko uztver augi, citi uzskatīja, ka augus ietekmē oglekļa dioksīds. Taču iespējams, ka cilvēki, kuri mēdz dziedāt dziesmas un sarunāties ar augiem, ir vienkārši labāki kopēji.

Lasi vēl: Ja pelargonijas nezied, tam ir ļoti būtisks iemesls

Pirms stādīšanas sēklas ir jānes kabatā

Un, kā mēdz teikt, vislabāk (un ērtāk) tās ir paslēpt krūšturī. Pāris dienas nēsājiet sēklas, ievietojot tās auduma vai papīra maisiņā. Patiesībā šādā dīvainā uzvedībā nav nekā pārsteidzoša, tas ir tikai viens no veidiem, kā sagatavot sēklas stādīšanai. Uz dažām dienām ievietojot augu sēklas siltā, mitrā vietā, jūs palīdzat tām pamosties un sagatavoties stādīšanai zemē.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Nama īpašnieks nedrīkst cirst kokus savā zemē

Vērsis ir saistīts ar tālu pagātni un attiecas uz laikiem, kad cilvēki kokus garīgi apveltīja un izturējās pret tiem kā pret dzīvām būtnēm. Ar to saistīts arī teiciens “dzemdēt dēlu un iestādīt koku”. Kad ģimenē piedzima bērns, dārzā tika iestādīts koks, kas auga kopā ar cilvēku, tāpēc vecie koki bija senču personifikācija. Tāpēc nebija vērts tos cirst pašiem. Protams, šis apzīmējums neattiecas uz kokiem, kas uz zemes gabala auga pirms tā iegādes.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment